Υπάρχει κανείς που δεν του αρέσει η σοκολάτα;
Υπάρχει κανείς που δεν λιγουρεύεται μια σοκολάτα το απογευματάκι όταν ξαπλώνει στον καναπέ του; Ή όταν είναι αγχωμένος; Ή όταν είναι με την παρέα του; Ή δεν έχει προσφέρει μια σε ένα φίλο του; Στην σχέση του;
Η σοκολάτα είναι σίγουρα μια μεγάλη απόλαυση για όλους. Λένε όμως, ότι, η απόλαυση είναι δεν συμβαδίζει με την υγεία.
Μήπως η σοκολάτα μπορεί να καταρρίψει τον μύθο αυτό..;
Για..διαβάστε παρακάτω!
Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστημίο της Βοστώνης σε ασθενής με ιδιοπαθή υπέρταση, που τους χορηγήθηκε μάυρη και άσπρη σοκολάτα, παρουσιάστηκε πως η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας βοηθά στην μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, βελτιώνει την κατάσταση των αγγείων και αυξάνει την ευαισθησία της ινσουλίνη των κυττάρων.
Τα ευρήματα αυτά έδειξαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν άσπρη σοκολάτα παρουσίασαν σταθερότητα στην αρτηριακή πίεση, στην ινσουλινοευαισθησία και στον τρόπο λειτουργίας των αγγείων, σε αντίθεση με εκείνους που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι , η σοκολάτα γάλακτος, αντιθέτως με τη μαύρη σοκολάτα, δεν έχει ευεργετική δράση, αφενός μεν λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε κακάο και κατά συνέπεια και σε φλαβονοειδή, αφετέρου δε λόγω του ότι το γάλα που περιέχει εμποδίζει την απορρόφηση των λίγων φλαβονοειδών που περιέχει.
Και τώρα θα σκέφτεστε τι να’ναι άραγε αυτές οι φλαβονοειδείς ουσίες. Σωστά;
Οι φλαβονοειδείς ουσίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση αφού αυξάνουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Το νιτρικό οξείδιο με τη σειρά του επιδρά ευεργετικά στο
κυκλοφορικό σύστημα αφού εμποδίζει το κλείσιμο των αρτηριών και μειώνει έτσι την πίεση του αίματος και παράλληλα, επιδρά και στα κύτταρα του σώματος, ώστε αυτά να είναι πιο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Τα κύτταρα λοιπόν δέχονται πιο εύκολα την επίδραση της ινσουλίνης, η οποία τα κάνει να απορροφήσουν πιο εύκολα την γλυκόζη.
Όσο πιο εύκολα απορροφούν την γλυκόζη τα κύτταρα, τόσο πιο καλός λέμε πως είναι ο μεταβολισμός μας, δηλαδή η παραγωγή ενέργειας του σώματος μας από τις θρεπτικές ουσίες που του προσφέρουμε.
Και κάτι άλλο..
Ξέρατε ότι μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος 100γρ. περιέχει 40 mg αντιοξειδωτικών ουσιών, ενώ μια αντίστοιχη σε βάρος πλάκα σοκολάτας υγείας περιέχει 90 mg.
Η κατανάλωση λοιπόν λίγης σοκολάτας ή ένα ρόφημα σοκολάτας στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής είναι πιθανόν επωφελής για την ατομική υγεία, αρκεί να μην ξεπερνάμε το μέτρο.
6 σχόλια:
Εγώ κυρίες κ κύριοι τρώω σοκολάτα υγείας! Μπορείς να φας ένα μικρό κομματάκι και να σου αφήσει μεγαλύτερη γλύκα για περισσότερο χρονικό διάστημα από την γάλακτος. Την συνιστώ ανεπιφύλακτα!
Κι εγώ το ίδιο, μ'αρέσει πολύ η σοκολάτα υγείας του Παυλίδη και όταν είχα διαβάσει αυτή την έρευνα ενθουσιάστηκα!
Εγώ πάλι είμαι αυτό που λέμε "ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει". Μου αρέσει και η υγεία, και η γάλακτος, αλλά η αδύναμία μου είναι η άσπρη.
Το θέμα είναι ότι δεν μπορώ να μείνω στο ένα κομμάτι, θα σταματήσω μέχρι να τελειώσει το απόθεμα σοκολάτας που έχω μπροστά μου. Και μετά επειδή θα έχω λιγοθεί(έτσι το λέμε στην Κρήτη δεν ξέρω αν το λέτε κι εσεις) μετά θα χρειαστώ και κάτι αλμυρό για να έρθω στα ίσα μου.
Τώρα που το σκέφτομαι, απορώ! Πως τρώγω τόσο και δεν παχαίνω;;;
Είμαι και 'γω φαν της σοκολάτας υγείας Παυλίδη! Ειδικά αυτής με τα αμύγδαλα! Το μικρόβιο της σοκολάτας αυτής μου κόλλησε πριν από δυο χρόνια το Πάσχα, όταν νήστευα και ήθελα κάτι γλυκό! Από τότε έχει γίνει από τις αγαπημένες μου σοκολάτες! Πραγματικά σας συνιστώ να την δοκιμάσετε!
Kala ta news ap ti sokolata...!! k egw tis trww poly tis sokolates den to sizitw, eidika tin aspri..! twra m vrikes omws dikaiologia gia na tis katavrox8izw exontas ligoteres enoxes!:P an vreis tpt k gia ta pagwta 8a me litrwseis!!!
θα συμφωνησω με την αρτεμις. παντα οταν τρωω σοκολατα η γενικα οτιδηποτε γλυκο, λιγωνω αμεσως και θελω οπωσδηποτε κατι αλμυρο. π.χ πατατακια.
Δημοσίευση σχολίου