Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Μήπως πρέπει να αρχίσουμε το κρασί....;

Γνωρίζατε ότι ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα είναι ο φύλακας άγγελος της υγείας μας;
Μελέτες παγκοσμίως υποστηρίζουν ότι το κόκκινο κρασί σε μικρή ποσότητα:
  • μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη
  • παρεμβαίνει σε διάφορα στάδια της γένεσης του καρκίνου
  • παρατείνει τη ζωή
  • βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας και του εμφυσήματος
  • αποτελεί ασπίδα για τα άτομα που έχουν προδιάθεση για διαβήτη.
Τι είναι αυτό όμως που κάνει το κόκκινο κρασί (για πολλούς αγαπημένο ποτό) ασπίδα της υγείας μας προστατεύοντάς τη από πολλές σύγχρονες ασθένειες;
Το κόκκινο κρασί περιέχει αξιόλογες ποσότητες πολυφαινολών μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι κατεχίνες και η ρεσβερατρόλη.
Η ρεσβερατρόλη και οι κατεχίνες έχουν αντι-οξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, καταπολεμώντας την ανάπτυξη όγκων. Οι πολυφαινόλες είναι αντι-οξειδωτικές φυτοχημικές ενώσεις που βρίσκονται μέσα στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών. Όταν παρασκευάζεται το κρασί από τα σταφύλια, η αλκοόλη που δημιουργείται από τη ζύμωση, διαλύει τις πολυφαινόλες που περιέχονται μέσα στη φλούδα και στα κουκούτσια των σταφυλιών.
Προσοχή όμως! Όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις. Έτσι και το κρασί σε μεγάλες ποσότητες επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Τρία με τέσσερα ποτήρια αυξάνουν τους κινδύνους που προκαλούνται απ’ την κατανάλωση αλκοόλ κατά 80%, ενώ τα πέντε ποτήρια τους πενταπλασιάζουν. Έτσι σε ότι αφορά το κόκκινο κρασί ένας άνδρας μπορεί να καταναλώσει περίπου 2 ποτηράκια ημερησίως ενώ μία γυναίκα 1 ποτηράκι.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ισούται με 14 ποτήρια άσπρου κρασιού!
Κι αυτό γιατί το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες παρά το άσπρο κρασί, διότι η κατασκευή άσπρου κρασιού επιβάλλει την αφαίρεση της φλούδας των σταφυλιών μετά το λιώσιμο.
Τι περιμένετε λοιπόν, αρχίστε να πίνετα κόκκινο κρασί!Με μέτρο φυσικα!

5 σχόλια:

elena_vatyliotou είπε...

Ελπίζω να ισχύει και για την σανγκρια αυτό γιατί εγώ μόνο αυτό το κόκκινο κρασί πίνω! Μας δίνεις κίνητρο πάντως να το καθιερώσουμε!
Σ' ευχαριστούμε!
Καλή τύχη στο blog σου!!

tsilijohn είπε...

Δεν μπορω να πω ότι τιμώ ιδιατέρως το κρασί σε αντίθεση με τη μπύρα που της ''δίνω και καταλαβαίνει''! Πάντως είχα διαβάσει πρόσφατα ότι και η μπύρα έχει ευεργετικές ιδιότητες αρκεί βέβαια να καταναλώνεται με μέτρο. Επίσης η μπύρα έχει τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα αλκοολούχα ποτά (ουισκι, βότκα, κρασί κ.α.). Οπότε... πέστε με τα μούτρα! :)

Christia είπε...

Διάβασα κάπου το ρητό "Πίνε κρασί...να 'χεις Ζωή", κάτι ξέρουν για να το λένε!!
Γι' αυτό λοιπόν ας αρχίσουμε το κρασί...με μέτρο όμως!!
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις σου!!
Και στο blog σου!

maryk-m5040047 είπε...

Το ομολογώ! Είμαι μπεκροκανάτα! Πίνω κόκκινο κρασί! Ένα ποτηράκι μαυροδάφνη το πίνω!Αντιθετα το ασπρο κρασι δεν το προτιμω. Επιπλεον το κοκκινο κρασι συνοδευεται σχεδον με ολα τα φαγητα!Καταπληκτικο!!!

Angel είπε...

Με ποιο μέτρο λέτε ρε παιδιά όλοι; Με το κιλό γράψτε καλύτερα!

Eύχομαι Καλή Τύχη στο blog!